Preview

Contemporary Philosophical Research

Advanced search

THE AESTHETIC PERCEPTION OF THE DISGUSTING AND THE UGLY IN ARTISTIC PRACTICE

Abstract

This article reveals the peculiarities of the disgusting and analyses the semantics of this notion. It outlines the differences between the ugly and the disgusting and lists the main types of disgust. The ability of the disgusting to stop aesthetic judgment is discussed. The situation of artistic representation and aesthetic point of view is considered as a means of suspension of disgust in favor of aesthetic perception of a hideous object. In conclusion the author summarises the distinctive features of the disgusting and the ugly.

About the Author

A. . Medvedev
Moscow Institute of Culture
Russian Federation


References

1. Бердсли М. Эстетическая точка зрения // Американская философия искусства: основные концепции второй половины ХХ века: антиэссенциализм, перцептуализм, институционализм: Антология. Екатеринбург: Деловая книга; Бишкек: Одиссей, 1997. 320 с.

2. Каган М.С. Эстетика как философская наука. СПб.: ТОО ТК «Петрополис», 1997. 544 с.

3. Кант И. Критика способности суждения. М.: Искусство, 1994. 367 с.

4. Лишаев С.А. Эстетика другого: эстетическое расположение и деятельность. СПб.: Алетейя, 2012. 256 с.

5. Русова Н.Ю. Терминологический словарь-тезаурус по литературоведению. От аллегории до ямба. М.: Флинта, Наука, 2004. [Электронный ресурс] // diс.aсademiс.ru: [сайт]. Электрон. дан. 2015 г. URL: http://literaturologiya.aсademiс.ru/894/эстетическое_восприятие (дата обращения: 01.04.2015).

6. Шкепу М.А. Эстетика безобразного Карла Розенкранца. Киев: Феникс, 2010. 448 с.

7. Kuplen M. Disgust and Ugliness: a Kantian Perspertive [Электронный ресурс] // Contemporary aesthetes: [сайт]. Электрон. дан. 2014 г. URL: http://www.сontempaesthetiсs.org/newvolume/pages/artide.php?artideID=615 (дата обращения: 01.04.2015).


Review

Views: 133


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-5121 (Print)
ISSN 2949-5148 (Online)